Servicii
EKG (Electrocardiograma)
O electrocardiogramă (EKG sau ECG) este un test care verifică activitatea electrică a inimii.
Inima este o pompă musculară formată din patru cămăruţe: două numite atrii şi două ventricule. Pompa se contractă ritmic datorită unui sistem electric natural care o stimulează automat. Activitatea acestui sistem electric natural şi a muşchiului inimii este verificată prin EKG.
Când este indicată electrocardiograma?
- • Când apar dureri în piept. Ele se pot datora cardiopatiei ischemice (reducerea fluxului de sânge către muşchiul inimii, ducând până la infarct), pericarditei (inflamaţia sacului care înconjoară inima)
- • Când pacientul este hipertensiv, pentru a verifica hipertrofia ventriculară (îngroşarea muşchiului inimii)
- • Când apar palpitaţii (bătăi anormale ale inimii), pentru a depista cauza acestora (fibrilaţie atrială, extrasistole, tahicardii etc)
- • Când pacientul suferă de diabet sau are colesterolul mărit în sânge sau este mare fumător, pentru a verifica dacă au apărut complicaţii cardiace
- • Când apare dispneea de efort (pacientul nu primeşte suficient aer când face efort) pentru a depista cauza
- • Când pacientul suferă de o boală cronică de plămân, pentru a vedea efectul acestei boli asupra inimii
- • Când pacientul este în tratament cronic cu medicamente care pot afecta activitatea electrică a inimii
Cum se face pregătirea pentru EKG?
Electrocardiograma nu necesită o pregătire specială. Pacientul poate mânca înainte de test. Îmbrăcămintea trebuie să fie aleasă în aşa fel încât accesul să se facă uşor la zonele unde se vor plasa electrozii: piept, încheieturile pumnului şi glezne.
În ce constă testul EKG?
Testul este rapid şi total nedureros. Pacientul se aşează în poziţia culcat pe canapeaua de consultaţie, după ce îmbrăcămintea a fost înlăturată în zona pieptului, gleznelor şi incheieturii pumnilor. În aceste zone medicul sau asistenta aplică electrozii care vor recepţiona activitatea inimii.
Înregistrarea se printează pe hârtie şi este stocată şi pe computer pentru comparaţie la examinările ulterioare.
Medicul interpretează electrocardiograma, pentru a lua decizia terapeutică.